cart9 0 Cart
3 Account
Contact us
4 Info
Trasee de mtb în munţii Ciucaş, Siriu, Grohotiş şi Tătaru
  |  05/19/2020 13:50:34   |   0 Comentarii
Trasee de mtb în munţii Ciucaş, Siriu, Grohotiş şi Tătaru

Acum că s-a încheiat carantina COVID-19, putem să ne continuăm viaţa pe bicicletă. Şi cum putem sărbători mai bine acest moment decât plecând hai-hui cu bicicleta pe munte! Cei patru munţi menţionaţi în titlu sunt toţi grupaţi în jurul masivului Ciucaş, traseele de bicicletă descrise mai jos putând fi parcurse în orice ordine. Track-urile celor 4 trasee le poţi downloada de aici.

Traseu Ciucaş – Grohotiş

Acest traseu este destul de greu, având o lungime de 90 km şi 2340 m diferenţă de nivel. Se pornește din Măneciu-Ungureni pe asfalt în coborâre, apoi în Homoraciu se face dreapta și se începe drumul în urcare ușoară. Urcusul se accentuează pe măsură ce se intră pe forestier. Urcarea va culmina cu push-bike până pe platoul Munților Grohotiș de unde se intră pe forestierul de platou. Se va coborî din munte la Bratocea unde facem dreapta intrând pe asfalt pe DN1A. Coborâm o serie de serpentine, iar la final facem stânga pe forestier. Imediat după fabrica de apă Keia începe forestierul în urcare spre Cabana Ciucaș. Drumul va culmina cu push-bike pe forestier de bună calitate. De la Cabana Ciucaș se continuă pe potecă și pe curbă de nivel cu urcări și coborâri până când coborâm în forestierul care se întoarce la DN1A. Aici facem dreapta și dupa 13 km ajungem la asfalt. De aici mai sunt încă 15 km până în locul de unde am pornit dimineață.

Traseu munţii Siriu

Pentru această tură plecarea poate fi tot din Măneciu-Ungureni, dar de data asta cu pornire la deal pe DN1A spre mănăstirea Suzana după care am făcut dreapta spre poiana Stânii. Mai departe am continuat spre culmea Cămășii, valea Telejenelului, pasul Boncuța și Tabla Buții. Aici poți face o pauză la Cimiturul Eroilor. Mai departe continui spre vârful Mănăilă, vârful Crai, muchia Telejenel, satul Slon, iar al final începi coborârea spre lacul de acumulare Teleajen și înapoi în Măneciu. În această tură ai de pedalat doar 56 km cu o diferență de nivel de 1470 m. Am calculat că asfalt ar fi în jur de 14km și forestier vreo 42km. Însă atenţie mare pe platou în munţii Siriu! Sunt multe stâne, iar câinii de aici sunt cunoscuţi pentru agresivitate. Nu este deloc recomandat să mergi singur. Trebuie să fiţi grup de minim 2 persoane, ideal 3 sau mai mulţi.

Traseu în munţii Ciucaş şi Roşca

Această tură este puţin atipică, având loc pe partea de nord a Ciucaşului, mai rar parcursă. Excursia durează două zile, dar o poţi face şi mai repede dacă te ţine antrenamentul. Pornirea se face din Valea Babarunca continuând pe cheile Babaruncăi. Mai departe mergem spre șaua Teslei, Valea Dâlghiu, Canton Valea Dudului, Poiana Dâlghiului, Dâlghiu, Poiana Măgura, Vama Buzăului, Valea Buzăului, Canton Pirușca, Culmea Albele, Șaua Gropșoarele, Șaua Chirușca, Cabana Ciucaș, Izvorul Nicolae Ioan, Valea Berii și retur pe DN1A la Babarunca. Ziua are în jur de 56 km și 1650 m diferență de nivel. Pentru a 2a zi traseul porneste tot de la Babarunca pe DN1A spre Cheia până în pasul Bratocea unde facem drepata pe marcaj turistic bandă roșie și direcția Predeal 10 ore. Mai departe trecem pe la Plaiul Sterp, Muntele Babeș, Vârful Bobu Mic, Muntele Ciorii, Muntele Urlățelu, Valea Târlungului pentru a ajunge înapoi la Babarunca. Traseul din ziua doi are 32 km și 1155 m diferență de nivel.

Lacul Vulturilor

Acest al 4lea traseu este deja clasic. Iubitorii de mtb cunosc Lacul Vulturilor şi peisajele frumoase din zonă. Însă recomandarea noastra este „îmbunătăţită” cu puţină aventură. Se urcă peste Siriu până în Tabla Buții via munții Tătaru. Aici facem dreapta pe marcaj turistic bandă roșie. De aici începe bucățica de aventură pentru că urmează 1,4 km, cam 42 minute, în care vei împinge sau căra în spate bicicleta. Dar efortul merită. Fii atent însă întrucât poteca este puţin umblată şi cam neclară, la fel şi marcajul, destul de rar. Dar dacă ţii track-ul gps, nu te poţi rătăci. De la lacul Vulturilor, faci cale-întoarsă pe același drum pentru câțiva kilometri. Însă ține cont că nu vei avea doar coborâre de aici. Undeva la kilometrul 56 mai începe o urcare dupa care, până la final, vor mai fi încă două mici. Direcția de mers este Bașca Chiojdului. Ajuns în Chiojdu, ai grijă că trebuie să faci brusc dreapta spre Starchiojd. Drumul e valonat până înapoi în Ogretin de unde am plecat dimineața. Și acestă tură are un traseu destul de greu, cu 91 km lungime și aproape 2000 m diferență de nivel.

foto gospodarialuineaion.ro

foto gospodarialuineaion.ro

Track-urile celor 4 trasee le poţi downloada de aici.

Comments

Log in or register to post comments

Cos de Cumparaturi

Cosul este gol

3

Cauta

You can try some popular tags here:

Account

No account?
Create one here
4