cart9 0 Cart
3 Account
Contact us
4 Info
Fat bike de iarnă, în munții Bucegi
  |  02/01/2022 14:46:46   |   0 Comentarii
Fat bike de iarnă, în munții Bucegi

Traseele de iarnă din Bucegi sunt, în general, accesibile, însă condiția principală este să aștepți să fie vreme bună și condiții bune de zăpadă, adică risc minim de avalanșă, pentru a nu te expune inutil. Traseul de față este unul destul de greu și solicitant, dar nu pentru că ar fi tehnic în mod deosebit, ci pentru că e destul de lung și cu diferență mare de nivel. Chiar dacă nu ajunge pe vârful Omu, la 2505 m altitudine, vom ajunge totuși la cabana Babele, care se află la altitudinea de peste 2200 m. Dacă ținem cont de faptul că startul traseului îl avem în Sinaia, la aproximativ 800 m altitudine, înțelegem de ce este greu.

Dacă dorești varianta puțin mai ușoară a traseului, poți urca cu mașina până la cabana și șaua Dichiu, și poți porni de aici. Vei scurta din traseu.

Startul „oficial”, fiind din Sinaia, vei începe să pedalezi pe asfalt, cu direcția Posada, dar în curând vei face dreapta, începând urcarea pe drumul care duce spre Târgoviște. Vei pedala destul de mult pe asfalt, dar consider-o ca pe o încălzire bună. În curând vei ajunge la o serie de serpentine însă, fiind pe DN, traficul poate fi încă destul de aglomerat.

Însă cât de curând vei face iarăși dreapta, tot pe asfalt. La această mică intersecție găsești multe indicatoare rutiere cu distanțe spre cabanele pe care le vei întâlni pe drum. De aici înainte traficul va fi mult mai lejer, aflându-te deja pe așa numitul „Transbucegi”.

Urcarea continuă destul de mult, la un moment dat ajungând la șaua și cabana Dichiu. Până aici poți ajunge și cu mașina dacă, așa cum spuneam la început, vrei să mai scurtezi din traseu. La intersecția din Dichiu vei face dreapta, tot la deal, de data asta cu direcția Piatra Arsă, Babele, vârful Omu. Asfaltul se va termina la un moment dat, mai precis la intersecția cu drumul care pornește spre cabana și hotel Piatra Arsă.

Drumul nostru continuă înainte, direct spre Babele. Ține cont de faptul că, fiind iarnă, acest drum este înzăpezit, iar vizual este posibil să nu mai fie ușor de identificat. Dacă este vizibil este bine, daca nu, continuă-ți drumul pe track-ul gps.

Urcarea spre cabana Babele este destul de dificilă pentru că, în primul rând, o vei face, în mare parte, împingând bicicleta. Zăpada este mare în zona asta. Totuși, dacă ai noroc să o găsești mai înghețată, vei putea totuși pedala.

Ajunși la cabana Babele poși face o scurtă pauză de masă. Teoretic cabana este deschisă. Poți intra să te încălzești puțin. Însă nu-ți face iluzii că vei găsi cine știe ce aici. Din păcate cabana este slab aprovizionată, dar mai ales, sunt mari șanse ca iarna să fie închisă. Sau deschisă doar în weekend. Cel mai bine nu te baza pe ea.

De la Babele începe „aventura”, pentru că începe și coborârea. Aceasta se face pe potecă turistică și poate fi destul de tehnică pentru cei cu mai puțină experiență. Cu toate astea nu este nimic de speriat. Pur și simplu continui pe lângă bicicletă, acolo unde consideri că nu poți pe bicicletă.

La finalul coborârii vei fi ajuns pe Platoul Padina, mai precis lângă stația telecabinei Peștera. De aici începe iarăși drumul asfaltat. Recomandarea este să mai continui până la cabana Padina unde să faci și pauza principală a zilei. Cabana Padina este foarte ok, deschisă permanent, iar aici vei găsi și mâncare foarte bună. Se poate plăti și cu cadrul!

Însă excursia nu s-a terminat, mai avem ceva de pedalat. De la Padina pornim spre lacul de acumulare Bolboci, iar odată ajunși la coada lacului, la intersecție, ține direcția înainte, păstrând pe partea dreaptă noul hotel Belmont. După ce treci de el, vei începe să pedalezi pe drumul forestier de pe malul drept al lacului Bolboci. Până aici a fost în general pedalare pe curbă de nivel, cu urcări și coborâri scurte. De la cabana Bolboci vei continua cu o scurtă coborâre, după care urmează urcarea finală a zilei, până înapoi în șaua Dichiu.

Dacă ai ales varianta scurtă a traseului, la Dichiu te așteaptă mașina, iar excursia s-a încheiat. Dacă ai pornit însă din Sinaia, de aici te așteaptă o coborâre lungă și frumoasă, până înapoi în Sinaia. Atenție însă la trafic, la temperaturile scăzute – îmbracă-te bine la Dichiu, dar mai ales la carosabil care, mai mult ca sigur, este alunecos.

Statistici (varianta cu pornire din Sinaia):
Lungime: 43 km
Diferență de nivel: 1600 m
Download track

Comments

Log in or register to post comments

Cos de Cumparaturi

Cosul este gol

3

Cauta

You can try some popular tags here:

Account

No account?
Create one here
4