
Concursurile de mtb au o utilitate “ascunsă” pentru cei care nu sunt neapărat pasionați de concursuri. Traseele pe care concursurile le propun pot fi parcurse și în alt ritm decât cel de „race”. Astfel, mergând în zona respectivului concurs, oricând în altă perioadă decât cea când are loc evenimentul, poți parcurge traseul respectiv „la pas”.
Este și cazul traseului de mtb de la Mediaș, pe care are loc concursul de mtb-maraton Medias Bike Marathon. Tura lungă, pentru că despre ea este vorba, are o lungime de 75 km și diferență de nivel de aproape 2000 m. Pe scurt, este un traseu greu, dar care poate fi împărțit în două zile dacă vrei să pedalezi mai relaxat.
Tura are startul din Mediaș și se desfășoară pe dealurile din zonă, tranzitând satele Richiș, Copșa Mare și Biertan. Dacă vrei să faci traseul la două zile, atunci poți înnopta la una din pensiunile cu specific medieval, din aceste trei sate.
Trebuie să știi din start că traseul este solicitant, pentru a fi pregătit psihic. Este nevoie de antrenament bun pentru a da gata această tură. În același timp însă, dacă faci excursia la două zile în timpul verii, când ziua este lungă, atunci nu vei avea nicio problemă în a termina cele două etape pe lumină.
Specificul zonei, fiind de deal, înseamnă că vei avea în permanență urcări și coborâri și destul de puține momente de respiro, când vei pedala între localități pe plat sau pe culmile dealurilor. Sunt urcări multe, dar scurte. Așa că nu te sfii să apelezi și la push-bike când este nevoie.
Terenul pe care vei pedala este în cea mai mare parte pământ, apoi pietriș și asfalt. Vei fi însă plăcut surprins să vezi că deși terenul e predispus la noroi, pe cât de repede se udă, la fel de repede se și usucă. Practic dacă nu te prinde efectiv ploaia pe traseu, nu vei pedala pe noroi decât în foarte puține locuri, care pot fi și ușor ocolite.
Marea majoritate a traseului este prin pădure, așadar dacă este vară și cald, vei merge aproape tot timpul pe la umbră. Nu uita să ai la tine fluier și spray contra urșilor sau câinilor de stână. În zonă există urși și este bine să-ți faci anunțată prezența din timp pentru ca ei să te evite. Nu au fost raportate nicio dată până cum incidente. De asemenea trebuie ca ocazional, să fii atent și când pedalezi pe lângă stâne. Este binecunoscut faptul că majoritatea sunt păzite cu câini agresivi.
Foarte important la o tură de bicicletă este peisajul, iar în cazul excursiei de față nu vei duce lipsă de așa ceva. Pedalând pe Colinele Transilvaniei, vei putea admira de multe ori jos în vale, satele cu iz medieval precum Richiș, Copșa Mare și Biertan. Unde mai pui că pe aici trece și Via Transilvanica, cu care te vei intersecta de multe ori.
Dacă vrei să parcurgi acest traseu, descarcă track-ul gps de pe Bikemap.net accesând linkul de mai jos.