cart9 0 Cart
3 Account
Contact us
4 Info
Bikepacking Vama Veche
  |  08/27/2020 13:59:09   |   0 Comentarii
Bikepacking Vama Veche

De-a lungul verii posibilitățile excursiilor pe bicicletă sunt practic nelimitate. Există o obișnuiță, potrivit căreia pe bicicletă se merge la munte, însă spre mare poate fi la fel de frumos și mai ales pitoresc, dacă și traseul este ales bine.

Recent Dan Mazilu, redactor la revista Freerider.ro, a făcut o tură de bikepacking două zile de la București spre Vama Veche, folosind drumuri cât mai secundare. Ce înseamnă “bikepacking”? Este un termen relativ nou și presupune să mergi pe bicicletă pe un traseu destul de lung, în general mai lung de o zi, având la tine puține bagaje, instalate pe bicicletă în coburi speciali la șa, ghidon, în cadru și pe furca bicicletei.

Pentru această tură specială, Dan a folosit gravel bike-ul Silverback Siablo GR, o bicicletă cu geometrie de cursieră, dar optimizată pentru anduranță, adică trasee lungi și de multe ori nu chiar ușoare. „Cel mai mult la bicicleta asta mi-au plăcut anvelopele”, mărtursește Dan. „WTB Riddler 45c, sunt pur și simplu wau! Foarte late, aproape cât la mtb. Ideea e că astfel de anvelope nu intră pe orice cadru de gravel. Acesta trebuie să fie special gândit să accepte așa ceva. Iar pe traseu astfel de anvelope sunt neprețuite. Oferă și confort pe macadam și performanță pe asfalt”.

Iar această tură, care la prima vedere pare floare la ureche, a fost destul de grea. Dacă prima zi București – Călărași, nu a fost deosebit de dificilă, având 138 km și puțin peste 500 m diferență de nivel, a doua zi Călărași – Vama Veche, a fost chiar dificilă. Traseul a avut 160 km și o incredibilă diferență de nivel de aproape 1600 m! Adică totuși, te gândești că mergând spre mare, indiferent din ce direcție mergi, trebuie să fie la vale.

Ei bine nu și dacă pedalezi pe dealurile Dobrogei. Odată ce ai traversat cu bacul de la Călărași la Silistra, vei avea doar dealuri. Sus, jos, sus și jos, toți cei 160 km. Ca să nu mai punem la socoteală și vântul, care mai tot timpul vine din față.

Pe de altă parte peisajul este chiar deosebit, și foarte interesant, cu multă stâncă la un moment dat. Sigur că nu e vorba de crestele semețe pe care le vezi când pedalezi prin Alpi, aici e vorba de altceva. Mergi peste dealurile erodate din Dobrogea, la început fiind însoțit de Dunăre, apoi de vii, iar spre final de alte peisaje excelente, pe măsură ce te apropii de rezervația Hagieni.

Excursia nu a fost însă doar despre călătorie și pedalat. Noaptea dintre cele două zile a fost petrecută cât se poate de inedit, în hamac, pe malul Dunării. Bikepacking la superlativ!

Spre seară excurisia a luat sfârșit în Vama Veche însă nu înainte de a face o baie binemeritată în mare. Momentul a fost atât de așteptat de Dan, de-a lungul întregii zile caniculare, încât nu mai conta că era la capătul puterilor. Tot ce mai conta era răcorirea în valurile mării!

Comments

Log in or register to post comments

Cos de Cumparaturi

Cosul este gol

3

Cauta

You can try some popular tags here:

Account

No account?
Create one here
4