
Stratos s-a născut din dorința de a concura la cel mai înalt nivel. Să făurești unealta corectă pentru sarcina dată ține de oamenii și procesele potrivite. Silverback le are pe amândouă reușind astfel să livreze bicicleta corectă la prețul corect.
Odată cu lansarea noii biciclete pentru cross country, a fost lansat și un proces special de testare și dezvoltare despre care vom vorbi mai jos. Se urmărește prin acesta obținerea unei mari cantități de informație – de la rideri de nivel UCI până la rideri pasionați și aspiranți la podium.
Ideația designului
Thomas, inginerul care a creeat Stratos, a început cu o foaie goală. Tehnica a fost esențială pentru a nu fi obligat să se limiteze la idei sau amplasări deja existente ale suspensiei spate. A vrut să creeze ceva cu adevărat frumos și inovativ. Ideea a crescut în mintea sa de mai multă vreme așa că începutul lui Stratos s-a concentrat pe feeling-ul suspensiei – senzitivă la denivelările mici și capabilă la șocurile mari. În același timp însă trebuia ca bicicleta să poată fi pedalată eficient fără să fie nevoie de lockout al suspensiilor. Pentru ca provocarea să fie și mai mare trebuia ca bicicleta să poată folosi întreaga cursă a suspensiilor fără a deveni o povară.
Design avansat
Procesul designului a început de la ansamblul suspensiei spate, a continuat cu un program al suspensiei și s-a încheiat cu un prototip Solidworks și un program de inginerie. La Solidworks formele și cinematica sunt finisate, iar testele pentru flow pot fi făcute direct pe cadru, pentru a estima forțele care acționează.
Apoi inginerii Silverback lucrează împreună cu fabrica pentru a stabili forma straturilor de carbon folosite la cadru, în sensul de a obține robustețea și rigiditatea optimă dorind ca și greutatea să rămână cât mai mică cu putință. Cadrul trebuie să treaca testele riguroase din laborator înainte ca primul prototip să iasă pe poarta fabricii.
Inovație inspirată din performanță
Forma rezultată a bicicletei este dictată de performanță și de inovația utilității și funcționalității sale. Totul pornește de la cadrul asimetric la care se foloseste un singur pivot conic supradimensionat ce dispune de rulmenți angulari de headset, pentru a obține robustețe și rigiditate mari. Triunghiul spate este format dintr-o singură piesă din carbon ce foloseste țevi de tip Flex. Asta înseamnă mai puțini pivoți, greutate mai mică și întreținere mai puțină. S-a dorit ca bicicleta să fie ușor de întreținut, iar pentru asta s-au folosit piese pe care le găsești în orice magazin, la a căror instalare vei folosi scule normale.
Dovada rezidă în modul cum merge
Testele făcute în natură sunt în cele din urmă, cele mai importante și relevante. Este nevoie de ele pentru a dovedi că totul funcționează corect și eficient. Ce poate fi mai relevant decât să duci bicicleta într-un concurs și nu oricare, ci ABSA Cape Epic, unde participă cei mai buni cicliști din lume?
624 km lungime, 16.650 m diferență de nivel, opt zile, două echipe dotate cu prototipul Silverback Stratos.
Stratos a excelat!
Thomas a fost prezent la concurs petrecând timp cu echipele Silverback inspectând bicicletele după fiecare etapă. Toate Stratos au supraviețuit concursului fără nicio problemă de cadru sau mecanică. În plus informațiile venite de la rideri a fost crucială pentru continuarea dezvoltării platformei Stratos. Strauss și Stenerhag au obținut două podiumuri de-a lungul acestei curse folosind noua Stratos.
“Coborârile cu Stratos sunt foarte fluide și controlabile. Pot cu adevărat să mă bazez pe bicicletă și să împing limitele” – Mariske Strauss, Silverback Racing
„Bicicleta este ușoară și se cațără ca o mașinărie. Plutește peste pietre și rădăcini, ușurându-mi mie sarcina” – Jennie Stenerhag, Silverback Fairtree
„Se cațără foarte bine și se simte foarte ușoară fiind și foarte agilă pe coborâri – o adevărată bicicletă de concurs” – Nicola Rohrbach, Silverback SBC
„Am obținut la downhill timpi cu câteva secunde mai buni, față de ce aveam pe bicicleta mea de enduro” – Luke Moir, Silverback Racing
Pionierat în dezvoltare
Silverback introduce și un nou sistem de testare a bicicletelor sale lansând un Global Pilot Program prin care 40 de cicliști din întreaga lume vor participa la testarea noii biciclete. Se dorește ca prin acest eveniment Silverback să primească informații sincere de la rideri de niveluri diferite.
Câștigarea concursurilor ține și de noroc. Când alegi bicicleta corectă devi și mai norocos.