cart9 0 Cart
3 Account
Contact us
4 Info
Cum să cumpăr bicicleta mtb corectă pentru mine – Ghidul complet
  |  04/30/2020 19:28:06   |   0 Comentarii
Cum să cumpăr bicicleta mtb corectă pentru mine – Ghidul complet

Ai de gând să te înnoiești vara asta cu un mtb, dar nu știi ce să iei? Am alcătut pentru tine acest ghid în care explicăm tot ce trebuie să știi pentru a cumpăra bicicleta corectă pentru tine.

 

Alegerea cadrului

Începe căutarea prin a decide cum ai de gând să mergi pe viitoarea bicicletă. Geometria cadrelor variază în funcție de disciplina pentru care a fost construită bicicleta. Enumerăm mai jos principalele categorii de mtb și vezi care ți se potrivește cel mai bine.

 

Sport și aventură

Bicicletele care au această geometrie, așa cum vei găsi la modelele Silverback Stride, sunt gândite pentru ciclistul recreațional, pentru cei care vor merge relaxati offroad pe bicicletă și la viteză relativ mică. Sunt biciclete pe care te simți în siguranță când mergi la vale, poziția ta fiind confortabilă.

 

Cross country

Bicicletele de cross country și maraton vor merge în general pe un teren mixt care variază de la singletrack, la macadam și poteci tehnice. Mtb-urile de cross country au geometrie agresivă, care poziționaeză ciclistul deasupra pedalelor, făcând astfel ca toată puterea să fie transferată în pedale. Dacă ai de gând să faci ture lungi, de anduranță sau concursuri, aceasta este bicicleta pentru tine. Bicicletele din gama Silverback Sola sau și mai performantele Silverback Superspeed, se încadreză corect la această categorie.

 

Trail

Trebuie știut din start că orice mtb poate merge la vale off-road, contează însă cât de înclinată e panta. Bicicletele pentru “trail” sunt pentru cei care vor să meargă la vale tare și foarte tare, pentru cei care vor să-și testeze măiestria și talentul pe poteci tehnice, dificile. Geometria acestor biciclete este diferită. Este mai “relaxată” decât la bicicletele de cross country. Această caracteristică face ca bicicletele de trail să fie confortabile la vale, dar mai greoaie la deal. Cine preferă astfel de biciclete nu e preocupat în general de viteza la deal, pentru că tot ce îi interesaeză este cât de tare merg la vale. La această categorie se încadreaza bicicletele din gama Silverback Sphere, Silverback Synergy, Silverback Slade, Silverback Signo sau mai performantele Silverback Slider LT.

 

Downhill

Dacă ai de gând să te dai pe teren foarte tehnic, abrupt, cu sărturi mari și aterizări dure, atunci ar trebui să te gândești la o bicicletă pentru downhill. Aceste biciclete sunt foarte specializate și nu sunt bune de folosit pe post de „bicicletă de zi-cu-zi”, întrucât sunt robuste, grele și cu geometrie specifică. Fiind grele și cu geometrie optimizată pentru la vale, aceste biciclete sunt în general împinse până pe vârful muntelui, sau urcate cu gondola.

 

Cum aleg mărimea corectă a cadrului?

Alegerea corectă a cadrului este esențială, pentru că influențează complet modul cum vei merge pe bicicletă. Majoritatea producătorilor oferă un tabel cu mărimile cadrelor, un instrument care ajută mult atunci când ai de făcut această alegere. Deși tabelul este destul de precis, depinde mult și de cum te simți tu pe mărimea respectivă. Dacă bicicleta/cadrul are mărimea greșită, nu vei putea folosi întreaga ta putere și în cele din urmă îți va afecta viteza. De asemenea mărimea incorectă a cadrului poate pune presiune inutilă pe încheieturile corpului tău. Acest lucru poate duce la accidentari.

Acesta este tabelul de mărimi pentru bicicletele Silverback, iar aici poti consulta ghidul online.

Mărimea roții

Mărimea roții bicicletei contează. Iată un rezumat al fiecărei dimensiuni și care sunt avantajele fiecăreia.

 

26 inch – ideală pentru bicicletele de copii și dirt jump

27,5 inch – accelerare rapidă, roți mai ușoare, manevrabilitate

29 inch – mai eficiente, aderență bună, trece mai ușor peste obstacole

 

Carbon versus aluminiu

E ușor să fii „vrăjit” de lumea carbonului, însă trebuie să știi că e posibil să nu fie alegerea ideală pentru tine, mai ales din punct de vedere al bugetului. Deși carbonul este alegerea ideală pentru cei care preferă concursurile, este important să ai în vedere patru aspecte:

 

-          Cât de important este ca bicicleta să fie ușoară?

-          Care sunt diferențele dintre modelele de carbon și aluminiu?

-          Marca este de încredere?

-          Care este garanția oferită de producător?

 

Citește mai multe despre carbon aici.

 

Full-suspension versus hardtail

Când cumperi un mtb, cicliștii se întreabă adesea ce este mai bine, bicicletă cu suspensie față-spate sau doar față? La această întrebare nu există răspuns greșit sau corect, întrucât totul depinde de tine. Bicicletele hardtail nu au suspensie spate, fapt care le face să fie mai ușoare, mai manevrabile, mai ușor de întreținut și mai ieftine

Bicicletele cu suspensii față-spate pe de altă parte sunt mai confortabile la turele mai lungi și mai confortabile pe teren dificil, dar au nevoie de întreținere mai multă, sunt mai grele și mai scumpe.

Important de reținut este că trebuie să te ferești de bicicletele full-suspension ieftine, entry-level, pentru că întreținerea lor poate fi scumpă și performanțele slabe. Mai bine investești într-o bicicletă hardtail din gama medie, decât într-o bicicletă ieftină full-suspension.

 

Gândește-te în viitor

Înainte de a cumpăra un mtb, gândește-te cum crezi că vei merge și în viitor. Cumpără o bicicletă pe care să poți merge mai mulți ani, o bicicletă care poate fi ușor îmbunătățită pe măsură ce crește și nivelul tău.

Spre exemplu dacă îți plac concursurile de cross country, dar te bucuri și când te dai pe teren tehnic, abrupt, gândește-te să adaugi bicicletei pe viitor, o tijă de șa reglabilă hidraulic. Așa că alege o bicicletă care permite un astfel de upgrade viitor. Ține cont de faptul că tehnologia avansaeză repede și nu vrei să cumperi o bicicletă pe care nu o mai poți modifica în viitor.

Comments

Log in or register to post comments

Cos de Cumparaturi

Cosul este gol

3

Cauta

You can try some popular tags here:

Account

No account?
Create one here
4