cart9 0 Cart
3 Account
Contact us
4 Info
Nouă lucruri pe care orice ciclist trebuie să le știe despre carbon
  |  03/05/2020 14:48:16   |   0 Comentarii
Nouă lucruri pe care orice ciclist trebuie să le știe despre carbon

Nu sunt rare momentele când suntem întrebați despre bicicletele sau componentele din carbon. Aceste produse fiind mai scumpe decât versiunile lor din aluminiu, cicliștii vor să știe dacă merită investiția și dacă diferența chiar se simte. Eduan Kruyswijk de la Silverback, este specialistul în carbon care va răspunde în continuare la întrebări.

În privința bicicletelor noastre din carbon, proaspăt premiata cu distincția Design and Innovation Award, bicicleta Silverback Stratos este construită în cea mai mare parte din carbon T700 UD. Acest tip de carbon oferă echilibru între rigiditate și rezistență. Triunghiul spate al bicicletei este construit din carbon high-modulus, care asigură rezistență nelimitată în timp la flexare a țevilor stays.

Carbonul UD oferă rezistență maximă doar pe direcția în care sunt așezate fibrele. Controlând într-un mod foarte precis această așezare a fibrelor, rezultatul se traduce printr-o țesătură care este rigidă acolo unde se dorește și robustă acolo unde e nevoie, reducând la maxim greutatea suplimentară adăugată. Pentru o estetică frumoasa, cadrul este finisat prin adăugarea unui strat din carbon 3K. Acest strat este însă la rândul său rezistent, oferind cadrului protecție suplimentară.

 

Cât va rezista în timp bicicleta din carbon?

Carbonul nu obosește în timp ca aluminiul. Totuși, carbonul neprotejat poate slăbi în timp, datorită expunerii la ultraviolete. Din acest motiv multe cadre din carbon sunt protejate fie cu vopsea opacă fie cu ceva care protejează împotriva UV. Dacă bicicleta nu este incendiată, nu suferă un șoc foarte puternic pentru a fi deteriorată sau nu este găurită, ar trebui să reziste foarte mult timp.

 

Cadrele din carbon se sparg mai ușor decât cele din aluminiu?

Teoretic nu, dar o crăpătură poate fi mai periculoasă la carbon decât la aluminiu. Pentru a detalia, rezistența materialelor este măsurată după UTS – Ultimate Tensile Strength. Pentru carbon, UTS este 3500 MPa, iar pentru aluminiu doar 310.

Pe de altă parte carbonul este mai slab dacă se acționează asupra sa perpendicular pe direcția țesăturii. Spre deosebire de aluminiu care este omogen în toate direcțiile. Asta înseamnă că față de aluminiu, carbonul are performanțe mai slabe la compresie.

 

Se simte o bicicletă din carbon că flexează sub mine?

Un cardu din carbon într-adevăr felxează, la fel ca orice alt cadru de pe piață. Totuși, rigiditatea variază și poate fi ajustată în timpul procesului de fabricație. Acest lucru este făcut prin alegerea modulelor din carbon, tipurilor de țesătură și prin grosimea peretelui din carbon a unei anumite zone din cadru.

 

Soarele afectează carbonul?

Da, așa cum am spus mai sus, carbonul neprotejat și impregnat cu rășină poate slăbi în timp dacă este expus la soare. Așadar ideal este să ferești de soare o bicicletă din carbon.

 

Este riscant să cumperi o bicicletă din carbon la mâna a 2a?

Da. Dacă nu cunoști istoricul bicicletei, poate fi riscant. Trebuie să inspectezi cu mare grijă fiecare parte a cadrului pentru a te asigura că este sigură din punct de vedere structural. Un magazin de biciclete cu mecanici specializați, te poate ajuta pentru a lua decizia corectă. Du cadrul la ei pentru a obține o opinie avizată.

 

Cu cât este mai ușoară o bicicletă din carbon?

Este greu de răspuns pentru că depinde mult de modul cum ambele cadre, aluminiu și carbon, au fost fabricate. În general carbonul folosește mai puțin material și oferă mai multe caracteristici integrate în el. Strict legat de cifre, densitatea carbonului este de 1800-2000 kg/m3 în timp ce la aliajul de aluminiu 6061 este de 2700 kg/m3.

 

Merită să mă gândesc la roțile din carbon?

Roțile din carbon sunt în general mai rigide decât echivalentul din aluminiu. Rigiditatea influențează cum te vei simți pe bicicleta întrucât simți mai bine drumul. De asemenea transmisia este mai eficientă atunci când folosești roți mai rigide.

 

Merită să mă gândesc la o cursieră din carbon?

Fii riguros cu specificațiile bicicletei. Cadrul din carbon este o componentă performantă și este gândită în general pentru un singur tip de aplicație. Încă din 1980 de când a început să fie folosit la biciclete, carbonul este clar materialul la care te gândești când vrei să faci performanță. Între timp tehnologia de fabricațiă s-a perfecționat, astfel de produse fiind astăzi mai accesibile ca preț. Însă un cadru de carbon este bun doar dacă procesul de fabricație este bun. Merită să investești într-un cadru de calitate înaltă.

 

Furcile din carbon se rup ușor?

Răspunsul scurt este nu. Rezistența structurii din carbon depinde mult de calitatea fabricației. O furcă corect construită, fără defecte și anomalii, este capabilă să reziste la cerințele ciclistului care o folosește în condiții normale de utilizare.

Comments

Log in or register to post comments

Cos de Cumparaturi

Cosul este gol

3

Cauta

You can try some popular tags here:

Account

No account?
Create one here
4