
Dacă ești nou la triatlon, te întrebi poate dacă ai nevoie de bicicletă “normală” de șosea sau una specială pentru triatlon și contratimp. Răspunsul depinde de nevoile tale ca ciclist.
Diferența principală între cele două tipuri de bicicletă este geometria cadrului. Bicicletele de triatlon și contratimp sunt specializate și au geometrie mai „agresivă” care îți permite să stai într-o poziție și mai aerodinamică în timpul pedalării. Asta înseamnă un timp mai bun și viteză mai mare când ești la concurs.
Pe de altă parte bicicletele de șosea – cursierele, sunt mai versatile, mai confortabile și pot fi folosite pe o veritate de terenuri, mod special pe urcări. Un foarte bun exemplu de bicicletă de șosea din gama medie sunt cursierele din seria Silverback Strela, a căror preț variază în funcție de echipare.
Bicicletele de contratimp și triatlon sunt foarte specializate. Țelul lor principal este să fie aerodinamice și rapide. Din acest motiv sunt și mai puțin confortabile. Sunt ideale pentru când îți place contratimpul și îți concentrezi toată energia și puterea pentru a câștiga. Sunt de asemenea ideale și când vrei să ai eficiență maximă, spre exemplu dacă participi la un concurs de tipul Ironman. Asta pentru că este nevoie de mai puțină energie pentru a pune în mișcare o bicicletă de contratimp în comparție cu o cursieră.
Bicicleta de contratimp are o geometrie gândită să-ți imprime o poziție aplecată spre față, aerodinamică. Ghidonul cu forma sa specială îți permite să-ți odihnești coatele și să fii aerodinamic. Silverback Scalini este bicicleta de contratimp.
De ce este o bicicletă de contratimp/triatlon mai rapidă decât o cursieră?
Bicicleta de contratimp pune ciclistul într-o poziție foarte aerodinamică, reducând astfel frecarea cu aerul. Este demonstrat că această poziție te face mai rapid cu 122 secunde pe un traseu de 40 km. În plus, forma aerodinamică a cadrului în sine, contribuie de asemenea la o frecare mai mică cu aerul.
De asemenea, cadrele bicicletelor de contratimp sunt și extrem de rigide. Acest lucru permite un transfer cât mai direct a puterii de la picioarele tale la transmisie și apoi la roți. Cu alte cuvinte eficiență maximă. În acelasi timp înseamnă și confort mai mic pe distanțe mari.