
Sezonul propice bicicletei îl putem considera maxim în timpul verii, desigur. Și pentru că temperaturile sunt mari, dar și pentru că vremea ne ajută. Cu toate astea noi nici iarna nu ne oprim din pedalat, pentru că acesta este sezonul optim pentru ciclocros. Însă iarna ne aducem aminte și de turele frumoase făcute de-a lungul anului.
Din seria aventurelor de vară, avem câteva care merită povestite și refăcute de cât mai mulți dintre noi. Delta Dunării este cunoscută în primul rând pentru biodiversitatea sa. Este un loc pe care trebuie să-l vizitezi neapărat o dată în viață, dacă nu cumva chiar în fiecare an. Însă cine merge în deltă știe că plimbările se fac cu vaporul sau și mai frumos, cu o barcă mică pentru a putea explora și cele mai mici canale. Pe de altă parte nu mulți știu că se poate merge și cu bicicleta în Delta Dunării, iar excursia pe care o faci include aproape în întregime delta.
O tură devenită tradițională pentru redactorii de la revista Freerider.ro este aceasta făcută pe bicicletă în deltă. În varianta cea mai compactă, excursia durează patru zile însă cel mai frumos este să-i aloci o săptămână întreagă, timp în care poți nu doar pedala ci și vizita cu barca.
La ultima ediție făcută în septembrie 2018, Dan Mazilu, redactorul care a conceput traseul, a folosit o bicicletă fat bike Silverback Scoop Delight. “Deja de ani buni mergeam în tura asta pe mtb normal”, spune Dan. „Însă este totuși Delta Dunării, iar de-a lungul traseului ai și multe zone de nisip”.
Mtb-urile fat bike sunt cele mai recomandate a fi folosite fie iarna pe zăpadă, fie vara pe nisip. Desigur, merg foarte bine și pe teren normal, pe poteci și drumuri forestiere, asemenea mtb-urilor clasice, însă pe zăpadă și nisip excelează.
„Din cele patru zile ale traseului sunt câteva în care drumul pietruit este înlocuit cu drum de nisip. Este în continuare drum normal de mașină, însă este complet nisip. În anii trecuți am experimentat cu mtb clasic și mergea satisfăcător, dar în 2018 am decis că este mai potrivit să merg cu bicicleta fat.”
Deși doar aproximativ 30% din traseul total este nisip, Silverback Scoop Delight a fost la fel de eficientă și pe restul drumului. „Din Tulcea unde este startul traseului, aventura începe cu drum pietruit”, poveșteste Dan. „Nu a fost deloc mai greu de pedalat cu fat bike-ul în comparație cu mtb-ul clasic. Nu simțeam că roțile mai mari ar opune rezistență mai mare. Dimpotrivă, drumul era mai relaxant pentru că anvelopele late și presiunea redusă din interior amortizau foarte eficient denivelările din drum, mai ales că Scoop Delight nu are suspensii”.
Anvelopele mari ale fat bike-ului au venit cu un beneficiu secundar la care Dan nu se gândise inițial. „În tura asta din deltă eu merg cu soția și băiețelul de 7 ani. Asta înseamnă destul de multe bagaje pe care le car doar eu. Însă tot asta înseamnă și un portbagaj mare, așa că în fiecare an am folosit o remorcă pentru bagaje”. Anvelopele mari au ajutat mult la aderență și tracțiune. Dacă pe drumul pietruit nu au fost probleme, când venea zona de nisip acestea excelau. „N-am avut niciodată probleme cu aderența pe nisip. Puteam să trag dupa mine oricât! Și chiar am fost testat pentru că în afară de remorcă, de multe ori trebuia să-l tractez și pe cel mic care fie era obosit, fie nu se descurca pe nisip.”
Citește întreaga aventură în articolul publicat în original pe Freerider.ro. Vei afla care a fost traseul zilnic și care au fost provocările pentru cicliștii mari și mici. Track-ul gps în format gpx poat fi downloadat pentru a putea face și tu în viitor acest traseu.
Bicicleta Silverback Scop Delight are prețul recomandat de 4.199 lei. Bicicletele Silverback sunt disponibile în România prin rețeaua noastră de distribuitori.