Regiunea Întorsura Buzăului, și munții Siriu în general, este una deosebit de pitorească în privința naturii și obiectivelor turistice naturale pe care le poți vizita cu bicicleta, unele fiind ușor accesibile, altele puțin mai dificil. Însă și acestea din urmă, chiar dacă ajungi mai greu la ele, o dată ajuns acolo, peisajul care te va întâmpina va merita efortul depus.
Dintre obiectivele ușor accesibile este cascada Urlătoarea din Vama Buzăului. A nu se confunda cu Urlătoarea din Bușteni. Această cascadă este deosebită și nu arată ca una obișnuită întrucât numeroasele izvoare ies direct din munte, pe o suprafață mare de teren, iar apa se prelinge pe micul versant, în pârâul Urlătoarea. Aparent debitul apei este tot timpul constant, iar asta se întâmplă de sute de ani.
foto Dan Mazilu
Cascada poate fi vizitată la pas, iar asta, deși este plăcut să o faci, nu este tocmai “eco”. Într-o țară mai din vestul Europei, întreaga zonă ar fi fost protejată și îngrădită, pentru a fi admirată doar de la distanță, nu pe care să calci cu piciorul.
De la cascada Urlătoarea poți continua cu bicicleta, pe drum forestier, spre pasul Tabla Buții. Vei avea de pedalat în jur de 15 km cu diferență de nivel de aproximativ 640 m potrivit Google Earth. Nu este o distanță mare, dar este off-road și ține cont că este doar urcare, iar pe aproximativi ultimii 3 km urcarea este mai abruptă. În urmă cu câteva sute bune de ani, acest pas era principalul drum care făcea legătura dintre Munții Tătaru și Carpații Orientali. O poveste frumos detaliată poți găsi pe pagina de facebook a lui Teo Paraschiveanu.
foto Ioan Virlan
Și dacă tot ai ajuns cu bicicleta în Tabla Buții, trebuie să mergi și până la Cimitirul Eroilor. Sunt mai puțin de 2 km.
Ajuns aici, vei găsi locul perfect pentru pauza principală a zilei. Este un loc deosebit de liniștit, unde îți poți încărca bateriile cât timp te relaxezi. Este o zonă îngrădita, cu un pâlc de brazi în mijloc. Însă, pe cât de liniște este acum, pe atât de tragic a fost din august până în octombrie 1916, când s-au dat luptele din timpul Primului Război Mondial.
foto Vlad Adrian