Este evident că sunt diferenţe fiziologice între femei şi bărbaţi, dar te-ai întrebat vreodată cum afectează asta nutriţia când eşti pe bicicletă? Iată o listă cu 5 diferenţe principale şi câteva sfaturi.
Un studiu recent arată că ciclistele procesează cu 25% mai mulţi carbohidraţi dintr-o băutură sportivă, decât bărbaţii.
►Trebuie să ai la tine suficient „combustibil” în timpul sesiunilor de antrenamente şi asigură-te că mănânci sau bei o băutură cu carbohidraţi la fiecare 30-45 minute.
Procesul de „carbo-loading” nu funcţionează la fel la femei şi bărbaţi, corpurile noastre nu au aceleaşi abilităţi de stocare a glicogenului. Din cauza asta carbohidraţii se pot transforma în grăsime în loc de energie.
- ►Serveşte o masă sănătoasă înaintea antrenamentului, care să includă unt de arahide, ovăz, carne slabă şi legume, dar ai grijă nici să nu mănânci prea mult.
Dacă mănânci mai puţine calorii decât arzi este posibil să slăbeşti însă ţine cont că această tehnică adesea duce şi la un nivel scăzut de energie. Este obligatoriu să mănânci bine pentru a avea suficient combustibil, în special la turele lungi de bicicletă.
- ►Foloseşte un „numărător” de calorii cum ar fi FatSecret sau My Fitness Pal pentru a ţine evidenţa caloriilor ingerate.
Nutrienţi: femeile atlete sunt predispuse la deficienţă de fier în special în perioada menstruală. Acest lucru poate duce la o funcţionare defectuosă a muşchilor şi performanţă redusă.
- ►Măreşte cantitatea de mâncare bogată în fier, cum ar fi carne roşie, spanac, legume etc.
Calciul este esenţial la funcţionarea corectă a inimii, muşchilor şi nervilor. Femeile sunt predispunse la deficienţă de calciu în comparaţie cu bărbaţii, iar pentru a preveni asta, trebuie să compensezi, aşadar:
- ►Consumă zilnic 3-4 porţii de produse lactate sau mâncare bogată în calciu.