
Iarna asta nu rămâne în urmă cu condiția ta fizică. Continuă antrenamentul chiar și când este extrem de frig afară, pentru că în casă este cald și bine.
Poate ești nou în lumea antrenamentelor indoor și este în regulă să te simți copleșit de gama largă de produse și accesorii pe care le poți folosi. Vestea bună este că ai nevoie doar de câteva.
Mersul cu bicicleta și antrenamentul în natură este cel mai bun, însă nu întotdeauna se poate lucrul ăsta, iar motivele sunt multiple. Fie este vreme rea – frig, ploaie, fie nu ai timp, fie pur și simplu nu ai chef să te echipezi cu toate și pleca în tură, preferând confortul de acasă. Antrenamentul în casă îți oferă ocazia să menții sau chiar să-ți îmbunătățești condiția fizică atunci când ieșitul în natură nu este posibil.
Alte motive pentru care este util să faci antrenament în casă este că îți îmbunătățești viteza, condiția cardiovasculară și rezistența. Ca să nu mai spunem că nu te vei mai întoarce în casă cu bicicleta murdară, lucru care iarna se întâmplă tot timpul.
Scopul principal este să fii consecvent. Iată ce trebuie să faci:
Găsește în casă locul potrivit
Spațiul necesar poate fi foarte mic, până în 2 mp. Este nevoie doar să încapă bicicleta și o tabletă în fața ta pusă pe un stativ. Dacă ai posibilitatea, nu strică să ai spațiu mai mare, cum ar fi în garaj sau o cameră dedicată din apartament.
Alege-ți tipul de trainer
Exista pe piață mai multe opțiuni, iar dacă ești începător este bine să știi ce este bun sau suficient pentru nivelul tău. Un trainer „turbo” sau „smart” este suficient pentru început.
Tranierele turbo
Se prind de bicicletă – roata spate, cu ajutorul QR-ului clasic, iar roata spate a bicicletei va roti o roată volantă care are greutate și inerție mare.
Trainerele smart
Acestea dispun de propriile pinioane, iar bicicleta se fixează de acest trainer fără să mai aibă roata spate pusă. Trainerele smart oferă un sentiment mai realist, simulând mai bine mersul cu bicicleta în natură.
Ai lângă tine accesoriile potrivite
Asigură-te că ai cu tine bidonul cu apă, la fel ca și când pedalezi în natură. Apoi este nevoie și de un ventilator pentru că, spre deosebire de natură când vântul bate pe tine când te deplasezi, în casă nu se întâmplă asta. Ai nevoie de ventilator pentru ca transpirația să se mai evapore, la fel ca în natură. În cele din urmă ai nevoie și de o salteluță de pus pe jos, în cazul în care podeaua este alunecoasă și trebuie protejată, inclusiv de transpirație.
Găsește antrenamentul potrivit
Pentru început ține cont de faptul că antrenamentul indoor este diferit de cel outdoor. Când vei analiza cifrele – puls, cadență, viteza, putere etc. vei observa că efortul resimțit afară este diferit față de cel făcut indoor, chiar și când cifrele seamănă. Din acest motiv va trebui să găsești antrenamentul potrivit pentru condiția ta fizică.
Pune muzică, poți chiar să urmărești o emisiune la televizor, dar un antrenament cu un scop bine definit îți va fi mai de folos. Găsești pe YouTube spre exemplu, antrenamente cu diferite intensități și de durate variabile.
Probabil ai auzit și de Zwift, aplicația pentru antrenamente virtuale. Aceasta se poate conecta cu tranierul smart, care îți va simula urcările și coborârile aproape la fel ca și când le-ai pedala cu adevărat în natură.
Testează-te și repetă
Stabilește-ți un țel și lucrează să-l atingi. Nu este nevoie să pedalezi la maxim o oră întreagă, dar este bine să-ți verifici nivelul de antrenament pentru a fi sigur că poți atinge țeluri mai mici, în drumul spre misiunea principală.
Stabilește cât de des te vei antrena
Acest lucru se rezumă la stilul tău de viață și preferințe. Dimineața sau seara? Cel mai bine este să stabilești o rutină care te va ajuta să rămâi motivat.
Este mai bine să faci ceva decât să stai degeaba întreaga iarnă, așa că chiar dacă începi cu antrenamente mici de 30 minute, de 3 ori pe săptămână, ești deja pe drumul cel bun.
Ține cont de faptul că dacă te ții de treabă întreaga iarnă, vei ieși în primăvară cu o excelentă condiție fizică, mult mai bună decât a celor care n-au făcut nimic toată iarna. Și dacă te pasionează concursurile de ciclism, garantat vei avea un avantaj în fața lor.