Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre Uvx.ro. Afla mai multe informatii.

Kristina Koscova, o femeie inspirațională din lumea ciclismului

Publicat de System 28.08.2018 0 Comentarii Noutati,

Kristina Koscova, o femeie inspirațională din lumea ciclismului

 

 

 

Ai nevoie de puțină motivație? Indiferent ce schimbare sănătoasă vrei să faci, nu e niciodată prea târziu pentru a vedea beneficiile. Ne bucurăm pentru fiecare femeie care își ia bicicleta și pedalează pentru simpla plăcere.

 

 

Kristina Koscova, născută în Slovacia în 1970, a fost întotdeauna activă deși cât a fost mică nu i-a plăcut bicicleta în mod special. Însă patruzeci de ani mai târziu o vedem concurând la cursele campionatelor UCI mtb Master, mai precis în Austria, obținând chiar locul întâi la categoria Master Feminin.

 

Industria ciclismului feminin este în plin avânt. Din ce în ce mai multe doamne și domnișoare ies în natură pe bicicletă. Ne bucurăm pentru fiecare femeie care își ia bicicleta și pedalează pentru simpla plăcere. Însă dintre ele există câteva care ies în evidență. Acele femei ne inspiră să mergem pe bicicletă, să acceptăm provocări și chiar să începem noi cariere.

 

Kristina are multă experiență în ciclismul de șosea și mtb. Cât a fost copil i-a fost frică de bicicletă pentru că tot cădea. Însă odată cu trecerea anilor, ea a început să concureze la cursele locale timp de 7 ani. Ulterior a început să participe și la curse adevărate, de ultra-anduranță.

 

 

Întotdeauna ai avut o viață sănătoasă și ai fost activă încă din copilărie. Ce faci acum pentru a rămâne în formă?

 

“Îmi place să fiu în natură, să merg la munte sau la câmpie. Am crescut în Slovacia și obișnuiam să-mi plimb câinele tot timpul. El a fost cel mai bun partener al meu pentru antrenamente când nu eram pe bicicletă.”

 

Cât ai fost mică nu ți-a plăcut bicicleta. Cum s-a schimbat situația asta?

 

 

“Îmi era frică să merg pe bicicletă, preferam să merg cu rucsacul la munte. În adolescență am început să merg pe bicicletă cu prietenii, să o folosesc drept mijloc de transport. Prietenii mei au fost motivul pentru care am început să particip și la concursurile de mtb.”

 

 

Ai fumat vreodată, sau ai consumat alcool?

 

„Nu, dar obișnuiam să pierd nopțile împreună cu prietenii, pe vremea când aveam 20-30 de ani.”

 

Descrie-ne micul tău dejun tipic

 

„Ou fiert, o felie de pâine din cereale integrale cu unt normal și șuncă, o banană mică și o ceașcă de cafea.”

 

 

Cum îți menții azi stilul sănătos de viață?

 

„Este important să fii tot timpul ocupat și activ. Fac de toate, cum ar fi mersul pe bicicletă pe șosea și off-road, mers pe munte, mers la bazin o dată pe săptămână și la sală de două ori pe săptămână. În extrasezon cel mai mult merg la munte pe jos și îmi place de asemenea să schiez”.

 

Din punct de vedere al sănătății, ce ai învățat în cei 7-8 ani de când participi la concursuri?

 

„Am învățat că pot mânca aproape orice. Consider că este important să poți mânca mâncarea preferată, dar la momentul potrivit și împărțită în 4-5 porții mici de-a lungul zilei. Mănânc ouă, fructe, șuncă și cereale la micul dejun. Pește sau carne de pasăre cu legume gratinate la prânz și salată cu brânză și somon pentru cină. De asemenea încerc să nu am pauze mai mari de 3 ore fără să mănânc ceva. Așa că de-a lungul zilei mai iau și snackuri cum ar fi un iaurt cu ovăz, un smoothie sau un baton cu protenie.”

 

 

Ai in jur de 40 de ani, care este secretul tău pentru a trăi sănătos?

 

„Activitatea regulată este cea mai importantă pentru a avea o viață sănătoasă. Chiar și puțină activitate, dar regulată, este mai bine decât deloc. Cea mai importantă este însă consecvența, să fii activ întreg anul.”

 

Cu ce mâncare mai „trișezi” din când în când?

 

„Grea întrebare. Îmi este greu să rezist ciocolății și înghețatei. Dar și aici încerc să mănânc doar ciocolată neagră în loc de cea dulce cu lapte. Îmi plac clătitele, dar mănânc clătite cu proteine, cu unt de arahide. Mai poți trișa din când în când, dar nu e bine să exagerezi.”

 

 

Pentru femeile cărora le este greu să fie active sau să mănânce sănătos, ce sfaturi ai?

 

„Nu cumpărați aparatură scumpă pentru fitness, pentru acasă. Găsește un partener cu același țel și ieșiți impreună din zona de confort. Mănâncă porții mai mici și înainte de fiecare masă bea un pahar cu apă.”

 

Industria ciclismului este în general dominată de bărbați. Crezi că se va schimba acest lucru?

 

„Lucrez în domeniu de peste 20 de ani. Am evoluat de la asistent în magazin la manager de produs. Pentru ca o femeie să aibă succes, trebuie să confirme că are mai multe cunoștințe decât un tehnician obișnuit. Din ce în ce mai multe femei dețin afaceri cu biciclete și din ce în ce mai multe femei studiază designul bicicletei. De fapt, femeile pot fi manageri mai buni și au tendința de a comunica și face mai bine, mai multe lucruri în același timp.”

 

 

Crezi că se poate face mai mult pentru a încuraja mai multe femei să intre în această industrie?

 

„Cu siguranță. Este o ocazie bună pentru femei să intre în această industrie și să se ocupe de designul bicicletelor, al produselor înrudite, accesoriilor sau echipamentului. Femeile pot avea mai mult succes la prezentarea bicicletelor altor femei drept alternative pentru o viață sănătoasă.”

 

Poti rezuma filozofia ta din punct de vedere nutrițional?

 

„Nu trăiesc pentru a mânca, mănânc pentru a fi în formă.”

 

Lasa un comentariu